Love21 Sanatate Cum alegem formula de lapte praf pentru bebelusi?

Cum alegem formula de lapte praf pentru bebelusi?

de Love21

Laptele matern este cea mai buna si adaptata hrana pentru bebelusi si cea mai valoroasa bogatie pe care o mama o poate oferi bebelusului ei. Compozitia sa se modifica atat in ​​compozitia cantitativa, cat si in cea calitativa in timpul cresterii copilului. 

Prin urmare, niciuna dintre formulele existente  pentru sugari nu  poate inlocui complet laptele matern. Cu toate acestea, exista situatii in care cantitatea de lapte matern este redusa treptat sau brusc din anumite motive si nu mai reuseste sa asigure nutritia normala a bebelusului. In acest caz, este necesara alegerea unei formule de lapte praf pentru hranire suplimentara sau completa.

Care este formula de lapte praf potrivita?  

Exista formule de lapte neadaptate si adaptate. Cele neadaptate difera semnificativ in compozitie de laptele matern, nu sunt supuse procesarii necesare si nu sunt imbogatite cu diversi nutrienti si vitamine. Prin urmare, nu este recomandat sa fie folosite pentru a hrani bebelusul. Pe de alta parte, formulele adaptate, precum lapte praf Humana, sunt cat mai apropiate de compozitia laptelui matern. 

Fiecare bebelus este unic si acest lucru trebuie luat in considerare la alegerea formulei. Adesea, ceea ce este potrivit pentru un copil nu este bine primit de catre altul, deci este mai bine ca mamicile sa nu se bazeze prea mult pe recomandarile prietenilor si rudelor, ci sa consulte un medic pediatru.

Cum afecteaza copilul schimbarea frecventa a formulei?

Cele mai citite articole

Schimbarea frecventa a formulei sau trecerea necorespunzatoare la nutritia artificiala cauzeaza in majoritatea cazurilor tulburari in functionarea normala a sistemului digestiv. Absenta masurilor in timp util, poate duce la probleme permanente in functionarea tractului digestiv si chiar provoca aparitia diferitelor boli.

Ce trebuie cautat atunci cand se alege formula de lapte?

Pentru a face compozitia formulei de lapte mai apropiata de cea a laptelui matern, se adauga proteine ​​din zer. Sunt usor de digerat si contin aminoacizi esentiali. In plus, acestea nu necesita prezenta multor sucuri digestive si enzime. Cel mai optim raport dintre proteina din zer si cazeina este de 60/40 sau 50/50.

Laptele pe baza de cazeina are si el avantajul sau – componenta sa grasa este reprezentata de uleiurile vegetale. De asemenea, este imbogatit cu vitamine si minerale cu adaos de lactoza si dextrina – maltoza. Aceste formule confera bebelusului o senzatie mai buna de satietate, reduc frecventa colicilor, constipatiei si posibilelor reactii alergice.

Pentru buna dezvoltare a creierului si a altor organe si sisteme ale copiilor, unele formule de lapte sunt imbogatite cu taurina, acizi grasi omega-3, L-carnitina, oligozaharide, lactuloza si nucleotide.

Principiile de baza ale alegerii formulei de lapte praf sunt:

  • luarea in considerare a caracteristicilor individuale ale copilului – varsta, ritmul de crestere in greutate, natura si frecventa miscarilor intestinale;
  • pentru bebelusii prematuri se alege lapte special adaptat, a carui baza este zerul din lapte de vaca demineralizat cu un continut mai ridicat de proteine si cu adaos de aminoacizi esentiali, vitamine, uleiuri vegetale, microelemente;
  • in prezenta alergiilor, sunt prescrise formule speciale hipoalergenice

Este insa important de amintit ca o consultare cu medicul pediatru este obligatorie – acesta va putea consilia parintii in alegerea celei mai potrivite formule de lapte pentru bebelus. 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa