Love21 Diverse Ce sunt condensatoarele și unde sunt utilizate?

Ce sunt condensatoarele și unde sunt utilizate?

de Love21

Una dintre componentele de bază ale majorității sistemelor electrice moderne sunt condensatoarele. Sistemul a doi electrozi separați printr-un dielectric, în care se acumulează sarcini electrice, este cunoscut de aproape 300 de ani, dar odată cu dezvoltarea electronicii și a circuitelor integrate pe scară largă, au început să fie utilizate pe scară largă. Verifică ce merită să știi despre condensatoare.

Cum funcționează un condensator?

Sarcina principală a unui condensator este de a acumula sarcini electrice de aceeași valoare, dar potențial opus (semn). Cele mai simple condensatoare constau din doi electrozi separați de un dielectric, de obicei din ceramică. Plăcile metalice, pe care le numim capacele condensatoarelor, sunt atașate la electrozi. Când sursa de alimentare este conectată la electrozi, sarcinile încep să se acumuleze pe plăcile condensatorului. Cu toate acestea, deconectarea sursei de alimentare nu le va face să dispară. Datorită atracției electrostatice, sarcinile rămân la locul lor, care a fost utilizat pe scară largă în electronica modernă.

Unitatea de bază a capacității pentru un condensator este 1 farad. Aceasta înseamnă : capacitatea conductorului electric crește cu 1 volt pentru o încărcare de 1 coulomb. Cu toate acestea, capacitatea majorității condensatoarelor este dată în unități mai mici, cum ar fi nano- și microfarduri. 

Când ești interesat de condensatoare, merită să știi că, împreună cu un rezistor, sunt unul dintre elementele de bază ale sistemelor electrice.

Clasificarea condensatoarelor în funcție de domeniul lor de aplicare

Condensatoarele pot fi clasificate în funcție de mulți parametri și proprietăți diferite. Pe lângă forma sau materialul din care sunt fabricate, este importantă și zona de aplicare a condensatoarelor.

Acele condensatoare utilizate în sursele de alimentare ar trebui să fie caracterizate prin capacitate mare, capacitatea de a lucra într-un interval larg de temperatură și rezistență la consumul pe termen scurt de curent mare. Datorită acestui fapt, valoarea tensiunii instantanee în intervalele dintre dozele succesive de putere poate fi menținută constant. În acest caz, condensatorul reduce și fluctuațiile de tensiune.

Condensatoarele care sunt elemente ale filtrelor și măresc calitatea energiei electrice se numesc anti-interferențe. Cel mai adesea au rezistență și inductanță scăzute, datorită cărora este posibil să treacă un curent electric de mare valoare instantanee.

În plus față de cele menționate mai sus, pot fi găsite și condensatoare de blocare (utilizate în circuitele electronice digitale) și condensatoare de cuplare, care au o capacitate mare și sunt utilizate cel mai adesea în circuitele de curent continuu. Marele avantaj al cuplării condensatoarelor este faptul că pot fi amplasate în orice parte a circuitului.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa