Cererea pentru astfel de metode este destul de mare. Potrivit sondajelor la nivcel international, doua treimi din barbati ar fi dispusi sa foloseasca un contraceptiv masculin pentru a putea avea mai mult control asupra urmarilor actului sexual. Insa, pentru a castiga teren in fata prezervativului sau a contraceptiei feminine, acestea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si asteptari. Aceleasi sondaje dau raspunsul si la o alta intrebare ce pare sa fie intens dezbatuta: majoritatea femeilor ar avea incredere in parteneri in ceea ce priveste controlul asupra contraceptiei. Conform Serviciilor Nationale de Sanatate din Marea Britanie, principalele metode de contraceptie studiate la ora actuala urmaresc doua mari directii:

  • contraceptia hormonala: utilizarea hormonilor sintetici pentru o opri temporar productia de spermatozoizi viabili;
  • mijloace non-hormonale: precum ultrasunetele sau alte metode care sa inactiveze spermatozoizii impiedicand productia, maturizarea sau mobilitatea.

In cazul barbatilor fertili, procesul de productie a spermei este declansat de un hormon: testosteronul. Metodele hormonale de control al contraceptiei urmaresc descoperirea unei metode de a bloca temporar efectul testosteronului astfel incat testiculele sa nu mai produca sperma viabila. Totusi, orice metoda ce are la baza acest principiu trebuie sa isi duca la indeplinire scopul fara a scadea nivelul de testosteron pana in punctul in care cauzeaza aparitia unor efecte secundare precum pierderea apetitului sexual. Pentru a evita acest lucru, s-a recurs la utilizarea testosteronului sintetic pentru a opri productia naturala de testosteron si, implicit, productia de spermatozoizi, pastrand totusi nivelul necesar al hormonului in organism.

In timpul testelor clinice s-a observat ca utilizarea testosteronului sintetic nu reuseste intotdeauna sa opreasca productie de spermatozoizi, in lipsa unui alt hormon: progestogenul sintetic. Cercetarile urmaresc gasirea combinatiei potrivite intre cei doi hormoni. Metoda a ajuns in faza a treia a testelor clinice (ultima faza inainte de a fi scoasa pe piata). Pana acum, aceasta s-a dovedit a fi eficienta si sigura pentru 90% din barbati. Din nefericire, nu se stie inca de ce nu functioneaza in cazul celorlalti 10%. S-a observat faptul ca testosteronul sintetic suprima productia de spermatozoizi in mod diferit la barbati de etnii diferite, fiind eficienta mai ales in cazul barbatilor de origine asiatica. Cauzele ar putea fi genetice, insa nu au fost exclusi inca factorii de mediu si alimentatia, ca posibile infuente. Se lucreaza, de asemenea, asupra metodei ideale de administrare. Majoritatea studiilor au folosit implanturi cu progesteron in brat facute o data la cateva saptamani.   

Cercetatorii de la doua universitati americane din Washington, respectiv din Los Angeles, studiaza posibilitatea administrarii hormonilor cu ajutorul unui gel aplicat zilnic. Un alt studiu testeaza efectele unei pastile ce imita efectele celor doi hormoni si care ar urma sa fie luata zilnic. Deocamdata, pilula a fost utilizata asupra iepurilor iar rezultatele au fost pozitive. Hormonii, fie in implanturi, injectii, gel sau pilule, par sa fie primele metode de contraceptie exclusiv masculine ce vor aparea pe piata. Cu toate acestea, raman inca sa fie discutate efectele de lunga durata pe care le-ar putea avea asupra organismului, dupa cum titra New York Times.