Pietrele stralucitoare impodobesc o multime de inele, bratari si cercei, reusind sa contribuie la aspectul general al unui outfit. Pentru o buna perioada de vreme, singurele pierte stralucitoare erau cele naturale, dimantul fiind cel mai iubit dintre ele.
Nu de putine ori, diamantele au fost subiecte in melodii celebre, filme celebre sau povesti transmise din generatie in geneartie.
Cele mai citite articole
Astazi, cei care isi doresc bijuterii stralucitoare nu sunt obligati sa investeasca sume imense in diamante naturale. Pe langa bijuteriile cu diamante naturale exista si bijuterii cu pietre Swarovski, bijuterii cu diamante artificiale sau bijuterii cu zirconiu si Moissanite, care ofera aceeasi stralucire la preturi mult mai mici.
Care sunt cele mai populare pietre care impodobesc bijuteriile?
- Diamantul natural. Este extrem de costisitor si foarte apreciat. Acesta a fost considerat pana de curand drept cel mai greu material natural din lume si are un indice de refractie de 2.417. Diamantele izoleaza electric, sunt bune conductoare termice si atunci cand nu sunt pure pot avea diverse nuante de galben sau maro.
- Diamantul cultivat. Este un diamant sintetic cu aceleasi proprietati ca si diamantul natural, insa mult mai ieftin. Daca un diamant de un carat extras din natura are un pret de cateva mii de euro, un diamant artificial poate fi produs cu doar 5-10 euro. Acest lucru va duce, in timp, la scaderea valorii diamantelor naturale, ceea ce face investitia intr-o astfel de piatra sa nu fie una tocmai inteligenta.
- Zirconiul cubic. Este un substituent pentru diamant cu care din punct de vedere estetic este similar. Desi a fost descoperit in 1899, a fost folosit in bijuterii abia la sfarsitul anilor ‘70. Zirconiul este de 1.6 ori mai greu decat un diamant si nu este atat de dur. Cu toate astea, are un indice de refractie si de dispersie foarte bun, ceea ce ii confera o stralucire aparte. Marele dezavantaj al zirconiului este faptul ca este destul de fragil.
- Moissanite. Este un mineral rar care inlocuieste diamantul. Desi in natura este gasit in cantitati foarte mici, poate sa fie produs din silicon Carbide. Are o greutate mai mica decat a diamantului si este mult mai stralucitor, ceea ce poate fi foarte atractiv pentru iubitorii de bijuterii.
- Cristalele Swarovski. Sunt cele mai populare pietre dupa diamante. Acestea sunt obtinute din sticla realizata din topirea pulberilor de oxid de siliciu cu plumb. Multumita continutului de plumb de aproximativ 32%, cristalele Swarovski au o stralucire similara cu cea a diamantului. Din pacate, un astfel de cristal nu este foarte rezistent, putand fi zariat si rupt daca nu este ingrijit corect. Din fericire, este ieftin.
Cu siguranta, toate aceste optiuni sunt binevenite pentru cei care isi doresc bijuterii stralucitoare. Astazi, oricine vrea sa poarte un inel stralucitor sau o pereche de cercei care stralucesc puternic in lumina, poate sa o faca fara a investi extrem de multi bani in ea, asa cum era necesar in urma cu cateva decenii, atunci cand doar diamantele imbogateau outfitul persoanelor elegante.