Love21 Diverse Cum ne spălăm corect pe dinți

Cum ne spălăm corect pe dinți

de Love21

Întreținere corectă a danturii are un rol esențial în prevenire altor boli ale organismului uman, cum ar fi cele ale aparatului digestiv, de exemplu. În plus, dinții bine îngrijiți te scutesc de cheltuieli inutile la cabinetele stomatologice și își asigură și doza de farmec personal.

Cam toată lumea crede că știe să folosească corect pasta și periuța de dinți, dar statistica reală întreținută de Colegiul Stomatologilor din România și dezvolatrea serviciilor de turism stomatologic în țara noastră, grație prețurilor mai reduse față de tratamentele din alte state europene, dovedesc că nici noi, nici alți europeni nu ne descurcăm prea bine în acest sens.

Mai jos vei observa cele mai frecvente greșeli întâlnite în periajul dinților, dar și sfaturile care te pot feri de deteriorarea rapidă a danturii.

Ritual zilnic

Ritual zilnic

Sursa Foto: Pixabay

Conform stomatologilor din cadrul American Dental Association, spălatul dinților trebuie să devină un ritaul zilnic efectuat de două ori: dimineața, după luarea micului dejunși seara, înainte de culcare.

Respectat întocmai, acest obicei sănătos asigără îndepărtarea plăcii bacteriene depusă pe dinți și gingii, dă o senzație de prospețime cavității bucale și aerului aspirat prin aceasta, întărește sistemul imunitar si asigură sănătatea dinților și a gingiilor.

Mișcări lente

Mișcări lente

Sursa Foto: Pixabay

Periajul nu trebuie efectuat în fugă, ci cu atenție, astfel încât mișcările periuței de dinți să acopere o suprafață cât mai amplă.

  • Pentru periaj ai nevoie de un arsenal simplu de instrumente: perița de dinți, pasta de dinți, ață dentară și, opțional, apă de gură pentru o senzație mai puternică de prospețime.

Periajul începe cu partea exterioară a dinților unde vei efectua mișcări lente, dar ferme, cu periuța înclinată la un unghi de 45 de grade.

  • Un periaj corect executat va dura cel puțin două minute.

Cele mai citite articole

Mișcările vor fi circulare, după care vei peria și partea superioară a danturii, rămânând ca la final să avansezi către zonele interioare și pe limbă, pentru a o descărca de reziduurile alimentare și bateriene colectate între cele două spălări pe dinți zilnice.

Educație timpurie

Educație timpurie

Sursa Foto: Pixabay

Debutul periajului constant al danturii trebuie să fie făcut de la vârste cât mai fragede, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 3 ani. Există însă recomandări mai stricte în ceea ce privește spălatul dinților la copii.

  • Pentru copiii cu vârste sub 3 ani se recomandă folosirea unei paste de dinți fără flour.

Cantitatea de pastă de dinți pusă pe periuța unui copil trebuie să fie mult mai redusă decât la un adult.

  • Până la vârsta de 4 ani este important să supraveghezi sau chiar să execuți tu periajul danturii copilului. Nu uita să îl înveți să își clătească des gura pentru a scuipa pasta de dinți.
  • Alege periuța de dinți potrivită pentru copilul tău. Nu folosi o periuță de dinți electrică din primii ani. Alege dimensiunea potrivită gurii copilului și verifică perii astfel încât aceștia să fie cei mai moi cu putință.

Astfel, pentru copiii cu vârste sub trei ani, pasta de dinți întinsă pe periuță trebui să fie de mărimea unui bod de orez. De la 3 ani în sus, se recomandă o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre, spun specialistii din clinica stomatologica Excedent.

Spălatul dinților fără pastă

Spălatul dinților fără pastă

Sursa Foto: Pixabay

Există și alternative la periaj fără pastă de dinți și acestea sunt aplicate de cei care vor să evite flourul conținut de majoritaea pastelor destinate adulților.  Uleiul de cocos, praful de copt și cărbunele activ sunt printre cele mai comune substanțe folosite la periajul dinților, în cazul în care vreți să evitați pasta de dinți cu flour.

Greșeli frecvente în spălatul dinților

Greșeli frecvente în spălatul dinților

Sursa Foto: Pixabay

Oricât de simplu al părea, periajul dinților are trucurile sale, air multe dintre acestea rămân adevărate enigme pentru mulți dintre noi.

  • Indiferent de tipul de peruță de dinți preferată de tine, electrică sau manuală, perii acesteia trebuie sa fie cat mai flexibili pentru a putea acoperi o suprafață cât mai mare și a elimina resturile de mâncare din orice cavitate.
  • După servirea micului dejun sa a cinei, nu este recomandat să sari direct în baie pentru a te spăla pe dinți. Cavitatea ta bucală este încă plină de acid, iar intervenția cu o periuță de dinți și cu pastă poate să îți distrugă rapid smalțul dinților.
  • Nu peria în forță! Mișcările tale trebuie să fie ample, dar nu forțate. Un periaj agresiv îți poate produce răni la gingii sau limbă. Gândește-te mai degrabă la un masaj al dinților.
  • Nu uita că și limba trebuie curațată cu periuța de dinți. Multe dintre bacterii și reziduuri rămân fixate pe limbă și se transferă apoi cu ușurință pe dinți creând un mediu acid în cavitatea ta bucală.

De la alegerea periuței de dinți în funcție de perii acesteia sau de mărimea ei până la stabilirea timpului de așteptare după o masă pentru a efectua periajul, toate reprezintă un model pe care ar recomandat să îl urmezi pentru a evita deteriorarea danturii și apariția altor boli.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa