Love21 Diverse Suferi de fobii?

Suferi de fobii?

de Love21

O fobie este o „boala a fricii”: frica excesiva care nu poate fi controlata. Una din zece persoane este afectata, in special femeile, iar daca esti in aceasta situatie, e cazul sa iei in calcul o vizita la un cabinet psihiatrie.

Tipuri de fobii

Fobiile „simple”, cum ar fi frica de soareci, serpi, intunecric… sunt destul de usor de controlat daca eviti anumite situatii de risc.

Fobiile „sociale” pot fi foarte dezactivante. Acestea se caracterizeaza prin frica de a fi priviti de ceilalti: frica de a vorbi in public, de roseata, de a fi privit in ochi. Sau de exemplu, nu poti gasi un prieten si ramai limitat la profesiile de operator la telefon, pentru ca esti incapabil sa discuti cu cineva fata in fata. Tremuri, rosesti, transpiri si nici macar nu poti sa arunci o privire.

Acest tip de fobie apare adesea dupa un soc emotional: umilirea de catre un profesor in adolescenta, repetarea unor mici evenimente: suparari repetate de catre parinti, angajator etc.  

In cele din urma, al treilea tip de fobii este legat de teama de a nu avea disconfort la plecarea de acasa: Prezenta oamenilor te apasa atat de mult incat uneori iti este greu sa parasesti casa pentru a merge la serviciu.

Cum se observa o fobie?

Cele mai citite articole

Evident, toata lumea simte frica in anumite situatii stresante, dar trei criterii diferentiaza frica excesiva:

– Intensitatea fricii: esti literalmente paralizat si incapabil sa articulezi un singur cuvant atunci cand trebuie sa vorbesti in public?

– Cum reactionezi la frica ta? Reusesti sa o infrunti din cand in cand sau iti organizezi intreaga viata de zi cu zi in functie de aceasta frica: faci un disconfort fals atunci cand tii discursul la nunta celui mai bun prieten al tau, alegi o slujba pe care sa o poti face acasa pentru a nu iesi din casa.

– Si mai presus de toate, ce este fobia pentru tine? Te face sa suferi? Te impiedica sa ai o viata sociala normala?

Cum se vindeca fobiile?

Terapia comportamentala poate fi de mare ajutor. De multe ori se urmeaza reciproc intr-un grup si readuce la viata situatii destabilizante, pentru a invata sa le infrunti. Se simuleaza momente infricosatoare din viata de zi cu zi. Trebuie sa dai mana unui coleg si sa raspunzi la intrebarile despre viata ta privata, sa vorbesti cu o femeie care iti place etc.

Dar, mai presus de toate, persoana care sufera de fobie trebuie sa fie sustinuta de cei din jur. 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa